ဆီးခ်ိဳေရာဂါအတြက္ အစားအစာ
ေနာက္ဆံုး ေလ့လာခ်က္အရ ဆီးခ်ိဳအႀကိဳျဖစ္ေနသူ ဒါမွမဟုတ္-ဆီးခ်ိဳျဖစ္ခါစ လူနာထက္၀က္ေက်ာ္ ေတြကို ဘ၀ေနထို္င္မႈပံုစံနဲ႔ စားေသာက္ပံုစံ ေျပားလဲေပးတာနဲ႔ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္တာေတြနဲ႔ ေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္တယ္လို႔ အၾကံေပးထားပါတယ္။ ေန႔စဥ္ လမ္းမ်ားမ်ားေလွ်ာက္ပါ။ ဗိုက္ပူတာကိုေလွ်ာ့ခ်ျပီး ခါးေသးေအာင္ လုပ္ေပးပါ။ (အ၀လြန္တာဟာ ေရာဂါျဖစ္ဖို႔ အႀကီးမားဆံုး အေၾကာင္းတခုပါ) ေလ့လာမႈေတြအရ တခ်ိဳ႔အစာနဲ႔ အာဟာရဓာတ္ေတြဟာ ဆီးခ်ိဳေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလွ်ာ့ေပးတယ္လို႔ သိရွိရပါတယ္။ သင္ေန႔စဥ္ စားတဲ့အစာထဲမွာ ေအာက္ပါအစာ ၆-မ်ိဳး ပါ၀င္ေအာင္ စားပါ။
၁။ ခရိုမီယမ္ လံုလံုေလာက္ေလာက္ရေအာင္ စားပါ။
အမ်ိဳးအစား ၂-ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိသူေတြရဲ႔ ခႏၶာကိုယ္တြင္း Cell ေတြဟာ အင္ဆူလင္ေဟာ္မုန္းကို ေကာင္းစြာ အသံုးမခ်ႏိုင္ပါဘူး။ အင္ဆူလင္ရဲ႔ လုပ္ငန္းအေနနဲ႔ ဂလူးကို႔စ္ေတြကို ေသြးတြင္းမွ Cellသို႔ ေရာက္ေစျပီး Cell ေတြက စြမ္းအင္အျဖစ္ အသံုးျပဳေအာင္ လုပ္ေပးတာပါ။ ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိသူေတြရဲ႔ cellေတြဟာ အင္ဆူလင္ကို ခံႏိုင္ရည္ရွိသြားပါတယ္။
ခရိုမီယမ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္မွ အင္ဆူလင္ကို အက်ိဳးရွိစြာ အသံုးျပဳဖို႔ ကူညီႏိုင္ပါတယ္။ ေလ့လာမႈ ၂၀-ေက်ာ္မွာ ေန႔စဥ္ ခရိုမီယမ္ ၂၀၀-မွ ၁၀၀၀-မိုက္ခရိုဂရမ္ ေသာက္ပါက ေသြးတြင္း သၾကားအဆင့္ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးတယ္လို႔ ေတြ႔ရွိခဲ့ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ခရိုမီယမ္ဟာ ၀မ္းဗိုက္မွာ စုေနတဲ့ အဆီနဲ႔ ကိုယ္တြင္း အဂၤါေပၚမွ အဆီ (Visceral Fat)ေတြကိုလည္း ေလွ်ာ့ေပးပါတယ္။ ကိုယ္တြင္းအဂၤါမွာ အဆီေတြစုေနရင္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါအျပင္ ႏွလံုးေရာဂါပါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခမ်ားလာပါတယ္။
ခရိုမီယမ္ဟာ အစားအေသာက္အမ်ားစုမွာ ပါ၀င္ေပမယ့္ ဘယ္မစာမွာမွ အမ်ားအျပား မပါ၀င္ပါဘူး။ လူေတြရဲ႔ ၉၀-ရာခိုင္ႏႈန္းဟာ ခရိုမီယမ္ကို အစာမွ ေန႔စဥ္ ၂၅-မိုက္ခရိုဂရမ္သာ ရရွိတတ္ပါတယ္။ ခရိုမီယမ္ဟာ အစိမ္းေရာင္ပန္းေဂၚဖီ လက္ဖက္ရည္တခြက္စာမွာ ၁၁-မိုက္ခရိုဂရမ္၊ ေကာက္ႏွံတခုလံုးနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ ကိတ္မုန္႔၀ိုင္း (Muffin) မွာ ၄-မိုက္ဂရိုဂရမ္၊ ၾကက္ဆင္ရင္အံု ၃-ေအာင္စမွာ ၃-မိုက္ဂရိုဂရမ္၊ ပဲစိမ္းလက္ဖက္ရည္ တခြက္စာမွာ ၂-မိုက္ခရိုဂရမ္နဲ႔ ငွက္ေပ်ာသီးတလံုးမွာ ၁-မိုက္ခရိုဂရမ္သာ ပါ၀င္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ခရိုမီယမ္ လံုလံုေလာက္ေလာက္ရေအာင္ ခရိုမီယမ္ပါ၀င္တဲ့ အားျဖည့္ေဆး Chromiumpicolinate ဒါမွမဟုတ္- Chromium histidine ေတြ ေသာက္ေပးပါ။ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ကာကြယ္ဖို႔ ေန႔စဥ္ ၂၀၀-မိုက္ခရိုဂရမ္၊ ဆီးခ်ိဳအႀကိဳရွိသူေတြ အတြက္ အဲဒီထက္ႏွစ္ဆကို ၆-ပတ္ ေသာက္ေပးျပီးမွ ေန႔စဥ္ ၂၀၀-မိုက္ခရိုဂရမ္ကို ျပန္ေသာက္ေပးပါ။
သင္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိေနျပီး ေဆးကုသမႈ ခံယူေနရျပီး ခရိုမီယမ္ ေသာက္ပါက သင္ အသံုးျပဳရတဲ့ ဆီးခ်ိဳေဆးပမာဏ ေျပာင္းလဲသြားႏိုင္တဲ့အတြက္ ဆရာ၀န္နဲ႔ အရင္စစ္ေဆးပါ။
၂။ မဂၢနီဆီယမ္ မျဖစ္မေန လိုပါတယ္။
မဂၢနီဆီယမ္ဟာ ကိုယ္တြင္း ဇီ၀ဓာတုပစၥည္း ၃၀၀-ေက်ာ္ရဲ႔ ထုတ္လုပ္မႈ၊ ေသြးတြင္း စြန္႔ထုတ္မႈနဲ႔ အင္ဆူလင္လႈပ္ရွားမႈအပါအ၀င္ လုပ္ေဆာင္ခ်က္မ်ားကို ထိန္းညႇိေပးတဲ့ အဓိကပစၥည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ လူေတြရဲ႔ ၅၀-ရာခိုင္ႏႈန္းမွာ မဂၢနီဆီယမ္ဓာတ္ ခ်ိဳ႔တဲ့ေနၾကပါတယ္။ မဂၢနီဆီယမ္ ပါ၀င္မႈမ်ားတဲ့ အစာစားရင္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၄၈-ရာခို္င္ႏႈန္း ေလ်ာ့တယ္လို႔ ေလ့လာမႈမ်ားအရ ေတြ႔ရွိခဲ့ပါတယ္။ မဂၢနီဆီယမ္ စားေသာက္တာနည္းတဲ့အတြက္ ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခ သံုးဆပိုပါတယ္။ ယခင္က မဂၢနီဆီယမ္ဟာ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို ဘယ္လုိကာကြယ္တယ္ဆိုတာ မသိခဲ့ေပမယ့္ ယခုအခါမွာ မဂၢနီဆီယမ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္က ဂလူးကို႔စ္ကို ကိုင္တြယ္ႏိုင္ေအာင္ ကူညီတယ္လို႔ ထင္ၾကပါတယ္။ ကၽြမ္းက်င္သူေတြက မဂၢနီဆီယမ္ကို ေန႔စဥ္ ၃၂၀-မီလီဂရမ္ လိုအပ္တယ္လို႔ ညႊန္းဆိုထားပါတယ္။ ဟင္းႏုနယ္ခ်က္ျပီး လက္ဖက္ရည္တခြက္စာ ၁၅၀-မီလီဂရမ္၊ အခြံမာသီး တေအာင္စမွာ ၁၀၇-မီလီဂရမ္၊ ေပါင္မုန္႔ညိဳတခ်ပ္မွာ ၂၆-မီလီဂရမ္၊ ေျမပဲေထာပတ္ စားပြဲဇြန္းတဇြန္းမွာ ၂၅-မီလီဂရမ္ ပါ၀င္ပါတယ္။ မဂၢနီဆီယမ္ကို အားေဆးအေနနဲ႔ ေသာက္ရင္ ၃၅၀-မီလီဂရမ္ထက္ ပိုျပီးမေသာက္ပါနဲ႔။ ပိုေသာက္ခဲ့ရင္ ၀မ္းပ်က္တတ္ပါတယ္။
၃။ ေန႔စဥ္ ေကာက္ႏွံတခုလံုး ပါေအာင္စားပါ။
ေကာက္ႏွံတခုလံုး အမ်ားဆံုးစားႏိုင္သူေတြဟာ အခြံခၽြတ္ျပီးသားေကာက္ႏွံေတြကို စားသူေတြထက္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၂၂-ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ေကာက္ႏွံတခုလံုးမွာ ခရိုမီယမ္နဲ႔ မဂၢနီဆီယမ္ေတြ မ်ားစြာပါ၀င္္တဲ့အတြက္ ဆီးခ်ိဳးေရာဂါ ကာကြယ္ဖို႔ အေၾကာင္းျပခ်က္တခုပါ။ ဒါ့အျပင္ ေကာက္ႏွံတခုလံုးမွာ အမွ်င္ဓာတ္ေတြ မ်ားစြာပါ၀င္တဲ့အတြက္ ဗိုက္ျပည့္တင္းမႈ ရေစပါတယ္။ (သင့္ခႏၶာကိုယ္ရဲ႔ အေလးခ်ိန္ကို ပံုမွန္စစ္ေဆးျခင္းဟာ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ကာကြယ္ေရးအတြက္ အေရးႀကီးဆံုး အခ်က္ျဖစ္ပါတယ္) ဒါ့အျပင္ ေကာက္ႏွံတခုလံုးကို အစာေခ်ဖ်က္ရာမွာ ေပါင္မုန္႔အျဖဴလို အခြံခၽြတ္ျပီးသား အစာေတြထက္ ပိုမိုေႏွးေကြးပါတယ္။ ေန႔စဥ္ ေကာက္ႏွံတခုလံုးကို သံုးနပ္စားဖို႔ လိုပါတယ္။ နံနက္စာအတြက္ ေကြကာအုတ္၊ ေန႔ခင္းစာနဲ႔ ညေနစာအတြက္ ဆန္လံုးညိဳေတြ စားပါ။
၄။ ေကာ္ဖီေသာက္ပါ။
၅။ သစ္ၾကံပိုးေခါက္။
သစ္ၾကံပိုးေခါက္က အဲဒီအက်ိဳးေက်းဇူးေတြအျပင္ ကယ္လိုရီ အပိုမရရွိျခင္း၊ အရသာခ်ိဳျခင္း စတာေတြပါ ရရွိေစပါတယ္။
၆။ ဗီတာမင္ D လည္း လိုအပ္ပါတယ္။
ေလ့လာမႈမ်ားအရ ဗီတာမင္ D ခ်ိဳ႔တဲ့တာေၾကာင့္ အမ်ိဳးအစား ၂-ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ မ်ားလာတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ေသြးတြင္း ၂-ဗီတာမင္ D အဆင့္ နိမ့္တာဟာ အင္ဆူလင္ထုတ္လုပ္မႈ နည္းသြားရံုသာမက Cell ေတြကလည္း အင္ဆူလင္ ေကာင္းေကာင္းတုံ႔ျပန္မႈ မလုပ္ႏိုင္ဘူးလို႔ ေလ့လာမႈသစ္ေတြအရ သိရပါတယ္။ ေနေရာင္ျခည္နဲ႔ ထိေတြ႔မႈေၾကာင့္ ဗီတာမင္ D ထုတ္လုပ္မႈ မ်ားလာႏိုင္ေပမယ့္ ကၽြမ္းက်င္သူေတြကေန ေရာင္ျခည္နဲ႔ တိုက္ရိုက္ထိေတြ႔မႈကို ေန႔စဥ္ ၁၀-မိနစ္မွ ၂၀-မိနစ္ထက္ မပိုသင့္ဘူးလို႔ အၾကံေပးထားပါတယ္။ ေနေရာင္ျခည္နဲ႔ ခဏတာေတြ႔ရင္ေတာင္ အေရျပား ေလာင္ကၽြမ္းမႈေတြ ျဖစ္ေစတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေန႔စဥ္ အစားအေသာက္မွ ဗီတာမင္ D ကို အနည္းဆံုး 1000 IU ခန္႔ ရေအာင္ယူပါ။ (ႏြားႏို႔၊ လိေမၼာ္ရည္ေတြမွ ရရွိႏိုင္ပါတယ္) ဒါ့အျပင္ ဗီတာမင္ D အားေဆး သံုးေဆာင္ပါ။
ေဒါက္တာခင္မိုးမိုး
(အာေရာဂ်ံမဂၢဇင္း ၂၀၀၈-ဇန္န္၀ါရီလ)
http://www.mawluu.com/2011/05/blog-post_09.html မွ ကူးယူတင္ျပသည္ ။
က်န္းမာ ခ်မ္းသာၾကပါေစဗ်ာ ။
No comments:
Post a Comment